Az onchesmosi zsinagóga romjai

Az ókori Onkhészmosz/Onchesmos kikötővárosának építészeti emlékei csak kis számban maradtak fenn napjainkig, nagy részük az 1990-es–2000-es évek építkezési lázának áldozata lett.

A fennmaradt ókori épületek legjelentősebbike az 1980-as években feltárt 5. századi zsinagóga romja, amely egyúttal az egyetlen Albánia területéről ismert ókori zsidó templom (szintén a Miqësia park nyugati oldalánál). Az itt folyó ásatások során az alapok mellett feltártak menórát, kosszarvat stb. ábrázoló mozaikpadló-részleteket is.

Az épület nyugati oldalán kőburkolatú előcsarnok vezetett egy nagyobb, mozaikburkolatú helyiségbe, feltehetően az imaterembe, valamint egy kisebb, szintén mozaikpadlós helyiségbe. Ez utóbbiban tártak fel a régészek egy menórát ábrázoló mozaikrészletet. További kisebb helyiségek csatlakoznak az imateremhez, tárolóhelyiségek és tanulószobák, valamint két kisebb rituális fürdő (mikve), amelyet ciszternákban gyűjtött esővízzel láttak el. A zsinagóga imatermét a későbbiekben kora keresztény bazilikává alakították át, erről vall többek között a felszentelésnek emléket állító, innen előkerült felirattöredék. Jóllehet, a bazilika mozaiktöredékein a keresztény szimbolika mellett továbbra is megjelent a zsidó jelképvilág is (kosszarv stb.). A zsinagóga, későbbi bazilika a 6–7. század fordulóján a város egyéb részeivel együtt a tűz martaléka lett.

További nevezetes ókeresztény emlék az egykori város területén feltárt ún. delfinmozaik, amely további számos lelettel együtt az Onkhészmosz Régészeti Múzeumban (Muzeu Arkeologjik Onhezmi) megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük